علیرضا احمدی

ویندوز 11 و ویژگی های آن

ویندوز 11

بالاخره ویندوز 11 معرفی شد :

پیش از اینکه به سراغ ویندوز 11 برویم، بد نیست بدانید که در سال 2015 میلادی بود که شرکت مایکروسافت برای فرار از ویندوز 8 که باگ های بسیار زیادی داشت، اقدام به معرفی ویندوز 10 کرد. ویندوز 10 به نسبت ویندوز 8 دارای باگ های کمتری بود؛ به گونه ای که کاربران بهتر میتوانستند با آن ارتباط برقرار کنند. در نتیجه مایکروسافت تمام انرژی خود را بر روی ویندوز 10 گذاشت و در طول 6 سال به فکر عرضه نسخه جدید نبود. ( ویندوز چیست؟ )

در طول این 6 سالی که مایکروسافت در حال بروزرسانی و قدرتمند کردن ویندوز 10 بود، بازخورد های منفی زیادی از ظرف کاربران خود مبنی بر جذاب نبودن رابط کاربری دریافت میکرد. در نتیجه پس از گذشت 6 سال و در اواخر سال 2021 میلادی، شرکت مایکروسافت سرانجام ویندوز 11 را با رابط کاربری بسیار جذاب تر از نسخه های قبلی عرضه کرد. البته در ابتدا نسخه Beta این سیستم عامل منتشر شد تا باگ های آن گرفته شده و رفع شوند؛ اما اکنون نسخه نهایی و Stable ویندوز 11 را میتوانید دریافت و بر روی سیستم خود نصب کنید.

آیا دیگر نمیتوان از ویندوز 10 استفاده کرد ؟

در تمام جهان مردم به دنبال بروز شدن هستند اما متاسفانه در ایران مشاهده شده است که اکثر افراد از تغییر کردن و مدرن شدن حراس دارند. البته برخی از این افراد دارای سخت افزار های ضعیفی هستند که ممکن است از ویندوز 11 پشتیبانی نکند؛ پس حق دارند اگر به فکر تغییر و بروزرسانی سیستم عامل خود نباشند. چنانچه شما نیز یکی از این افراد هستید، بدانید و آگاه باشید که ویندوز 10 منسوخ نشده و همچنان پابرجاست.

طبق اعلام رسمی شرکت مایکروسافت، تا تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ ( ۲۲ مهر ۱۴۰۴ ) شما امکان استفاده از ویندوز 10 بدون هیچ محدودیتی را خواهید داشت. این بدین معناست که مایکروسافت تا پایان تاریخ ذکر شده از ویندوز 10 پشتیبانی کرده و آپدیت های امنیتی برای آن منتشر خواهد کرد. پس بدون داشتن ترس برای از دست دادن امنیت یا پشتیبانی مایکروسافت، میتوانید همچنان از ویندوز 10 استفاده کنید.

ویژگی های ویندوز 11 :

اگر شما مقاله ویندوز چیست که در ابتدای همین متن معرفی کردیم را مطالعه کنید، متوجه خواهید شد که ویندوز یک سیستم عامل است که بر روی تعداد زیادی از سخت افزار های مختلف نصب میشود. زمانی که شرکت سازنده سیستم عامل ( چه ویندوز و چه هر سیستم عامل دیگری )، اقدام به بروزرسانی سیستم عامل خود میکند، قطعا ویژگی های عمده ای به آن اضافه کرده است. ویژگی هایی اساسی که سبب جذابیت و بهره وری بیشتر شده باشند. ( سیستم عامل چیست؟ )

مایکروسافت نیز در ارائه نسخه 11 ویندوز، تغییرات بزرگ و جذابی را بدان اضافه کرده است. شاید بتوان گفت مهم ترین و شاخص ترین تغییر این نسخه از ویندوز، طراحی ظاهری زیباتر و شکیل تر از ویندوز قبلی میباشد. سالهاست که کاربران ویندوز با ظواهر عجیب و غریب و بدون روح ویندوز سر و کله میزنند و طرح های ضعیف مایکروسافت را تحمل میکنند. پس کاربران ویندوز از سالها قبل لایق همچین سیستم عامل جذابی بوده اند.

ویندوز 11

ظاهری جذاب و منحصر به فرد در ویندوز 11 :

ظاهر بروزرسانی شده ویندوز جدید، از آیکون ها گرفته تا پنجره ها و تنظیمات، همگی منحصر به فرد و جذاب هستند. طراحی ui یا همان رابط کاربری در ویندوز نسخه 11 به گونه ای انجام شده است که حس آرامش و راحتی را برای کاربران القا خواهد کرد. تم ها و رنگ بندی متنوعی که در بخش تنظیمات ویندوز قرار گرفته است، مانع از خستگی کاربران از محیط یکنواخت سیستم عامل خواهد شد. 

مایکروسافت برای ایجاد حس آرامش بیشتر در کاربران، از گزینه های مشابه ویندوز 10 در نسخه 11 خود البته با ظاهری جدید تر و بهتر استفاده کرده است. البته بسیاری از صاحب نظران عقیده دارند که ویندوز 11 میتوانست یک بروزرسانی برای ویندوز 10 باشد و نیازی به نام گذاری آن به عنوان سیستم عامل جدید نبود. اما این را نیز باید در نظر گرفت که اگر در نسخه 11 همه چیز تغییر میکرد و این سیستم عامل هیچ شباهت ساختاری با ویندوز 10 نمیداشت، ممکن بود کاربران در استفاده و یادگیری ویندوز جدید دچار مشکل و دشواری شوند.

تغییر محل Task Bar در نسخه 11 ویندوز :

Task Bar یا نوار وظیفه ویندوز که در نسخه های قبلی همواره سمت چپ دسکتاپ قرار میگرفت، اکنون به مرکز صفحه انتقال یافته است. شاید این گزینه برای شما قابل هضم و خوش آیند نباشد؛ در این صورت شما خواهید توانست با استفاده از تنظیمات نوار وظیفه، آن را به سر جای اولیه یعنی سمت چپ منتقل کنید. هرچند که این تغییر به وجود آمده در نوار وظیفه، سبب بالا رفتن تمرکز شما بر روی این بخش خواهد شد.

در نوار وظیفه 9 عدد آیکون پیش فرض مشاهده میکنید که به ترتیب، منوی استارت، جست‌وجو، تسک ویو، ویجت‌ها، چت، مرورگر اج، فایل اکسپلورر، مایکروسافت استور و ایمیل را به نمایش در می‌آورند. 5 آیکون ابتدایی را با مراجعه به تنظیمات ویندوز 11 و بخش Personalization > taskbar میتوانید غیر فعال کنید. اما سایر آیکون ها را با استفاده از کلیک راست و انتخاب unpin میتوانید به راحتی از نوار وظیفه خارج کنید.

منوی استارت در ویندوز 11 :

منوی استارت نیز همانند سایر بخش های ویندوز جدید، مشمول تغییرات گسترده ای شده است. اکنون نرم افزار های pin شده در بالای بخش منوی استارت قرار گرفته و تجربه بهتری را به کاربر القا خواهند کرد. در منوی استارت جدید، برای دستیابی به همه نرم افزار های نصب شده بایستی بر روی گزینه All Apps کلیک کنید. چینش نرم افزار ها در منوی استارت نیز همانطور که انتظار میرفت، وسط چین بوده و آیکون برنامه ها در وسط منو قرار میگیرند.

بخش پایین منوی استارت به Recommended اختصاص یافته که مسئول نمایش فایل های اخیرا استفاده شده است. البته عدم وجود ترتیب بندی و دسته بندی مناسب در این بخش سبب شلوغ شدن و بهم ریختگی این قسمت خواهد شد. حتی با غیر فعال کردن بخش Recommended، باز هم این ناحیه خالی خواهد ماند. این امر زیاد جذاب به نظر نمیرسد و بهتر بود از فضای آن برای نمایش نرم افزار های بیشتر استفاده میشد.

گزینه سرچ یا جست‌وجو در ویندوز 11 :

در بخش بالایی منوی ویندوز 11 و همینطور در آیکون های ویندوز از ناحیه جست‌وجو استفاده شده است تا کاربران قادر به جست‌وجو کردن فایل ها و نرم افزار های خود باشند. نکته منفی اینجاست که اگر شما در منوی استارت بر روی بخش جستوجو کلیک کنید، محیط جدیدی برای شما نمایان خواهد شد که هیچ پیوستگی و هم بستگی با ui کلی وجود ندارد. بهتر بود بخش جستوجو در خود منوی استارت انجام میشد و جستوجو در پنجره جدیدی نمایان نمیشد.

دسکتاپ های مجازی متعدد :

در نوار وظیفه آیکونی جهت ایجاد کردن چندین desktop مجازی قرار گرفته که با استفاده از آن میتوانید چندین صفحه برای کارهای مختلف نظیر مدرسه، دانشگاه، کسب وکار و بخش خصوصی یا شخصی خود ایجاد کنید. جابه‌جایی بین دسکتاپ ها با افکت fade out انجام میشود که روان بودن ویندوز جدید را به رخ میکشد. مدیریت دسکتاپ ها در ویندوز 11 حتی از مک بوک هم روان تر و ساده تر شده است. قابلیت بسیار جذابی که این نسخه از ویندوز اضافه شده، امکان قرار گیری پس زمینه جداگانه برای هرکدام از دسکتاپ ها میباشد که در ویندوز های قبلی وجود نداشت.

ویجت ها در ویندوز 11 :

ویجت ها با نام Gadgets در ویندوز 7 حضور موثری داشتند اما در ویندوز 8 و 10 جای خود را به کاشی های زنده یا همان Live Tiles دادند. از آنجایی که کاشی های زنده هیچ کاربرد موثری برای کاربران ویندوز ایجاد نکردند، مایکروسافت تصمیم گرفت تا در ویندوز جدید خود ویجت ها را به سیستم عامل باز گرداند. ویجت ها بخشی آشنا در گوشی های هوشمند هستند و سبب ایجاد شدن حس خوب و مدرنیته در کاربران میشوند.

Snap Layout در ویندوز 11 :

قابلیت کاربردی و جدید دیگری که به ویندوز نسخه 11 اضافه شده است، چیدمان اسنپ نام دارد. با استفاده از این قابلیت شما امکان مشخص کردن چیدمان و ترتیب بندی برنامه های باز را با توجه به سلیقه خود خواهید داشت. اگر نشانه‌گر ماوس را روی آیکون مربع ماکسیمایز بالای پنجره نگه داشته یا بر روی آن کلیک راست کرده و یا از کلید های ترکیبی «win + Z» استفاده کنید، پیشنهاد های چیدمان اسنپ را مشاهده خواهید کرد.

طراحی جدید و جذاب File Explorer :

بخش مدیریت فایل ویندوز از زمان ویندوز 8 دست خوش هیچ تغییرات خاصی نشده بود و بهم ریختگی و جذابیت پایین در آن موج میزد. خوشبختانه مایکروسافت طی یک عملیات انفجاری، فایل منیجر یا مدیریت فایل را در ویندوز 11 مجددا طراحی کرده است. این طراحی جدید سبب جذابیت بیشتر چیدمان و آیکون های مورد استفاده در نمایش فایل ها شده است.

System Tray و چیدمان جذاب آن :

بخش System Tray یا اکشن‌سنتر که در سمت راست تسک‌بار قرار دارد، در ویندوز 11 به مراتب ساده‌تر شده و دسته‌بندی‌ها و ظاهری مرتب‌تر و آراسته‌تر به خود گرفته‌اند. به جای آنکه مشابه ویندوز ۱۰، گزینه‌ های تنظیم صدا، وای‌فای یا باتری هر یک در باکس‌های جدا باز شوند، اکنون تمام این گزینه‌ها در یک باکس و با چینشی منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. حتی تنظیمات بسیاری از این گزینه‌ها از همین پنل انجام می‌شود؛ البته به غیر از بلوتوث که همچنان کاربر را به پنجره تنظیمات اصلی هدایت می‌کند.

تنظیمات ویندوز 11 :

یکی دیگر از بخش های بسیار جذاب و زیبای نسخه 11 ویندوز، بخش تنظیمات آن خواهد بود. شما بلافاصله پس از باز کردن تنظیمات ویندوز، متوجه تغییرات بسیار گسترده در طراحی و چیدمان تنظیمات این نسخه جدید از ویندوز خواهید شد. دسته بندی ها منسجم تر و کاربردی تر شده و طراحی ui این بخش سبب هر چه جذاب تر شدن آن خواهد شد. بی شک از کار کردن با تنظیمات ویندوز 11 خسته نمیشوید!

نصب نرم افزار های اندروید بر روی ویندوز 11 :

مایکروسافت نوید معرفی قابلیتی را داده بود که به وسیله آن بتوانیم تمامی نرم افزار های اندروید را بر روی ویندوز خود اجرا کنیم. البته با معرفی نسخه کنونی مشاهده شد که چنین قابلیتی هنوز در ویندوز نسخه 11 قرار نگرفته است. شرکت مایکروسافت عنوان کرد که به زودی و در قالب یک آپدیت حرفه ای، این قابلیت نیز به ویندوز اضافه خواهد شد که صحت و صدق این موضوع نیازمند صبر و بردباری برای ارائه شدن آپدیت جدید خواهد بود.

ویندوز ۱۱ قادر به اجرای برنامه‌های قدیمی نیست ؟

میدانیم که بر اساس نوع پردازنده ای که استفاده میکنیم، میتوانیم یکی از نسخه های 32 بیتی یا 64 بیتی سیستم عامل ها و نرم افزار های مختلف را در سیستم خود نصب کنیم. ( پردازنده یا CPU چیست؟ ) اما نکته قابل توجه این است که ویندوز 11 صرفا در حالت 64 بیتی توسعه پیدا کرده و نسخه 32 بیتی ندارد. البته نگران اجرای نرم افزار های قدیمی و 32 بیتی نباشید؛ چراکه نسخه 11 ویندوز هنوز قابلیت نصب برنامه های 32 بیتی را در خود دارد.

بروزرسانی بخش گیمینگ ویندوز 11 :

سیستم عامل ویندوز همواره برای گیمیر ها جذابیت خاصی داشته است؛ از همین رو مایکروسافت نیز در طراحی سیستم عامل جدید خود، توجه ویژه ای به گیمیر ها کرده و تنظیمات خاصی را برای آنها در نظر گرفته است. DirectX 12 آلتیمیت، Direct Storage و HDR خودکار برخی از قابلیت های جدید گیمینگ هستند که به ویندوز نسخه 11 اضافه شده اند تا بازی کردن را برای گیمیر ها جذاب تر و حرفه ای تر کنند.

آیا نسخه جدید ویندوز بر روی سیستم ما نصب میشود ؟

اکثر سیستم هایی که پیش از این از ویندوز 10 استفاده میکردند، قادر به نصب نسخه 11 ویندوز نیز خواهند بود. منتهی در هنگام نصب ویندوز 11 بر روی سیستم، قابلیتی تحت عنوان TPM که قطعه ای امنیتی بر روی مادربرد شما میباشد چک خواهد شد؛ چنانچه مادربرد شما دارای قابلیت TPM نبوده یا این قابلیت در آن غیر فعال باشد، پیغام خطایی برای شما نمایش داده خواهد شد که رفع آن نیز راه حل های خودش را دارد. ( نصب ویندوز 11 و رفع خطای TPM )

ویندوز 11 را نصب کنم ؟

نسخه 11 ویندوز همانطور که گفته شد دستخوش تغییرات گسترده در طراحی رابط کاربری شده است که همین تغییرات سبب بهبود تجربه کاربری نیز خواهند شد. تمامی پروسه ها و مراحل انجام کار ها، ساده تر، مدرن تر و آرامش بخش تر از قبل میباشند. اکنون با استفاده از این نسخه ویندوز میتوانیم حسی مشابه استفاده کردن از گوشی تلفن همراه داشته باشیم. البته شاید نگرانی شما عدم تطابق و نصب سایر نرم افزار ها در ویندوز 11 باشد؛ که باید بگوییم تیم آموزشگام به صورت تخصصی این قضیه را مورد بررسی قرار داده و اطمینان میدهیم که مشکلی از نظر یکپارچگی و نصب نرم افزار ها در ویندوز 11 وجود نخواهد داشت.

خوب امیدوارم که حال دلتون خوب باشه.

به امید روزای بهتر…

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *