علیرضا احمدی

مادربرد چیست ؟

مادربرد چیست

مادربرد چیست ؟

در پاسخ به سوال مادربرد چیست میتوان گفت که مادربرد یک برد اصلی و مرکزی میباشد که سایر سخت افزار های کامپیوتر نظیر RAM، پردازنده، کارت گرافیک، کارت صدا و غیره بر روی آن نصب میشوند و همچنین عملکرد و اتصال تمامی قطعات دیگر را تنظیم می‌کند.بر روی مادربرد مهمترین سخت افزار های سیستم نصب و راه اندازی میشوند. به مادبرد، مین بورد ( Main Board ) یا برد اصلی نیز گفته میشود. ( توضیحات بیشتر در ویکی پدیا )

مادربرد چیست

کاربرد مادربرد چیست ؟

مادربرد یا به انگلیسی ( Mother Board ) محل نصب سخت افزار های مختلف سیستم میباشد. سخت افزار هایی نظیر پردازنده، رم و کارت گرافیک که جزء مهمترین سخت افزار های سیستم هستند. بر روی مادربرد همواره یک کیت برای نصب پردازنده سیستم وجود دارد که پردازنده روی آن کیت نصب میشود. کیت های دیگری نیز برای نصب کارت گرافیک و رم سیستم بر روی مادربرد وجود خواهند داشت.

مادربرد نه تنها محل نصب سخت افزار های اصلی سیستم است، بلکه وظیفه انتقال داده میان این ماژول های سخت افزاری را نیز بر عهده دارد. انتقال اطلاعات میان سخت افزار ها از طریق Bus در مادربرد امکان پذیر خواهد بود. اگر با دقت به یک مادربرد نگاه کنید، خطوطی رنگی بر روی آن میبینید که در سراسر مادربرد وجود دارند. همین خطوط رنگی، مسیر های انتقال داده میان اجزای اصلی سیستم میباشند که بدان Bus گفته میشود.

وظایف اصلی مادربرد چیست؟

مادربرد قلب یک سیستم کامپیوتری است و انجام وظایف زیر را بر عهده دارد:

  1. ارتباط بین قطعات: مادربرد به وسیله اتصال‌ها و پورت‌های مختلف، اجزاء مختلف کامپیوتر مانند CPU (واحد پردازش مرکزی)، حافظه RAM، کارت‌های گرافیک، دیسک‌های سخت، و دیگر کامپوننت‌ها را به یکدیگر وصل می‌کند. این ارتباطات بسیار مهم است تا تمامی قسمت‌ها با هم هماهنگ کار کنند.
  2. منابع برق‌رسانی: مادربرد منابع برق مورد نیاز کامپیوتر را به تمامی اجزاء فراهم می‌کند. این شامل ارسال برق به CPU، حافظه RAM، کارت‌های گرافیک، و دیگر قطعات است. همچنین، مادربرد قابلیت مدیریت و تنظیم برق را دارد تا بهینه‌ترین عملکرد برای کامپیوتر فراهم شود.
  3. تنظیم اجزاء: مادربرد نحوه عملکرد اجزاء مختلف کامپیوتر را تعیین می‌کند. این شامل تنظیم فرکانس و سرعت CPU، مدیریت حافظه RAM و تنظیم کارت‌های گرافیک می‌شود. این تنظیمات بر اساس نیازهای سیستم و کاربر انجام می‌شوند تا کامپیوتر به بهترین عملکرد خود برسد.

اهمیت مادربرد در اتصال قطعات :

در مادربرد ها پورت های متنوعی برای اتصال دستگاه های مختلف تعبیه شده است. پورت هایی نظیر پورت USB، پورت HDMI، پورت DVI و غیره. از نظر کاربردی وجود مادربرد یک الزام نیست؛ زیرا میتوانیم تمامی قطعات سیستم را با تعداد سیم های زیادی به یکدیگر متصل کنیم. اما این روش میتواند خطرناک باشد؛ چراکه سیم کشی نامنظم، سبب تداخل سیگنال ها شده و این تداخل باعث از کار افتادن و سوختن قطعات خواهد شد. پس برای اتصال درست و قانونمند قطعات به یکدیگر، بایستی از مادربرد استفاده کنیم.

motherboard

اهمیت ارتقاء سیستم بر اساس مادربرد چیست ؟

همه ما از اهمیت ارتقاء یک سیستم کامپیوتری برای اجرای نرم افزار های جدیدتر مطلع هستیم. اما سوال اینجاست که مهمترین قطعه سخت افزاری برای ارتقاء سیستم چیست؟ بسیاری از مردم پردازنده را به عنوان مهمترین قطعه برای ارتقاء سیستم میشناسند؛ در صورتی که مهمترین قطعه سخت افزاری برای ارتقاء دادن یک سیستم کامپیوتری، مادربرد آن سیستم میباشد. پردازنده یا CPU چیست؟

تا زمانی که مادربرد یک سیستم قابلیت ارتقاء و بروزرسانی قطعات را نداشته باشد، هیچ ارتقائی امکان پذیر نخواهد بود. اگر پردازنده سیستم ضعیف باشد، RAM سیستم کم باشد یا گرافیک سیستم مشکل داشته باشد، میتوانیم با کمی هزینه کردن آن ها را ارتقاء دهیم؛ اما اگر مادربرد از پردازنده جدیدتر، RAM بیشتر و گرافیک قوی تر پشتیبانی نکند، دیگر نمیشود کار زیادی برای ارتقاء سیستم انجام داد.

بهترین تصمیم هنگام خرید مادربرد چیست ؟

مادربرد را میتوان اصلی ترین قطعه سیستم و چهارچوب اصلی آن دانست. اما در خرید مادربرد نیز نباید زیاد حساس شد. با اینکه مادربرد های ضعیف گزینه های مناسبی برای انتخاب نیستند، اما خرید مادربرد های بسیار قدرتمند هم ممکن است برای نیاز ما اضافی باشند. پس با توجه به نیاز خود باید اقدام به خرید مادربرد کنیم؛ چراکه خرید یک مادربرد بسیار گران، فقط هزینه ای اضافی را برای ما به همراه خواهد داشت.

مهمترین نکته ای که در هنگام خریدن مادربرد باید مدنظر قرار دهید، پشتیبانی مادربرد از آخرین نسل پردازنده ها میباشد. به عنوان مثال اگر مادربرد شما فقط از نسل 8 پردازنده ها پشتیبانی میکرده باشد، شما هرگز نخواهید توانست یک پردازنده Core i7 نسل 10 یا 11 داشته باشید. نکته دیگر، پشتیبانی مادربرد از رم های نوع DDR4 میباشد. این نوع رم فعلا جدیدترین نوع رایج RAM است که سرعت بیشتری نسبت به نوع DDR3 یا DDR2 دارد. رم چیست و چه کاربردی دارد؟

انواع مادربرد از نظر ابعاد :

  • Standard ATX – 305 × 244 mm
  • Micro ATX – 244 × 244 mm
  • Mini ATX – 150 × 150 mm

مادربرد های میکرو و مینی فضای بسیار کمتری را اشغال کرده، در نتیجه قدرت و انرژی کمتری را ارائه میدهند. اما مادربرد های استاندارد با اشغال فضای بیشتر، قدرت و توان بالاتری برای قطعات خود به ارمغان می آوردند. در مادربرد های کوچک تر، فضا و سوکت برای اتصال سایر قطعات کمتر از مادربرد های بزرگتر میباشد؛ پس در مادربرد های بزرگ میتوانیم از تعداد سخت افزار های بیشتری برای بالا بردن قدرت سیستم استفاده کنیم.

motherboard

درگاه های مختلف موجود بر روی مادربرد ها :

  • درگاه PS/2 برای اتصال موس و صفحه کلید
  • درگاه VGA برای اتصال به نمایشگر‌ های قدیمی
  • درگاه DVI برای اتصال به نمایشگر‌ های جدید
  • درگاه HDMI برای اتصال به نمایشگر با بالاترین کیفیت
  • پورت‌های USB 2.0
  • پورت‌های USB 3.0

نکته : با توجه به جنس مادربرد انتخابی شما، تعداد و نوع درگاه های موجود بر روی آن متفاوت خواهند بود.

port

چکیده مطلب مادربرد چیست ؟

در مقاله ” مادربرد چیست ” به بررسی عملکرد و دلایل استفاده از مادربرد در یک سیستم کامپیوتری پرداختیم. فهمیدیم که مادربرد مهمترین قطعه سخت افزاری برای ارتقاء و افزایش سرعت یک سیستم میباشد. پس با توجه به موارد گفته شده، اگر قصد خرید یک مادربرد خوب و سپس اسمبل کردن یک سیستم قدرتمند را دارید، مادربردی انتخاب کنید که حداقل یک درجه بالاتر از حد نیاز شما باشد. شاید امروز بتوانید با یک پردازنده Core i3 نسل 8 کار های خودتان را انجام دهید؛ اما 2 سال دیگر ممکن است نیازمند استفاده از نرم افزار های قدرتمند تری باشید. پس بزرگ فکر کنید.

خوب امیدوارم که حال دلتون خوب باشه.

به امید روزای بهتر…

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *