علیرضا احمدی

رم چیست و چه کاربردی دارد ؟

رم چیست

رم چیست و چه کاربردی دارد ؟

در این مقاله آموزشی به بررسی کاربرد RAM در سیستم های کامپیوتری پرداخته و به سوال رم چیست پاسخ خواهیم داد. هر نوع سیستمی با هر نوع کاربردی به رم احتیاج خواهد داشت. RAM مخفف کلمات Random Access Memory به معنای حافظه با دسترسی تصادفی میباشد. بدون وجود رم در سیستم، اجرای نرم افزار ها در لب تاب، موبایل و سایر سیستم های کامپیوتری غیر ممکن خواهد بود. پس برای فهمیدن پاسخ رم چیست و نیز دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با RAM با ما در ادامه مطلب همراه باشید. رم چیست؟( منبع زبان اصلی )

رم چیست

روند اجرای نرم افزار ها در سیستم :

در هر سیستم کامپیوتری برای اجرای نرم افزار ها به قطعه ای سخت افزاری برای پردازش داده ها نیاز خواهیم داشت. این قطعه سخت افزاری CPU یا پردازنده میباشد. پس بلافاصله پس از کلیک بر روی یک نرم افزار، داده های اساسی آن نرم افزار بایستی توسط پردازنده بررسی و پردازش شوند. منتهی همه ما میدانیم که داده های هر برنامه ای در هارد یا حافظه داخلی دستگاه ذخیره سازی میشوند. 

پردازنده دارای قدرت پردازشی و سرعتی بالغ بر چندین میلیون برابر هارد یا حافظه داخلی دستگاه میباشد. از این رو حافظه داخلی یا هارد سیستم قادر به رساندن سریع اطلاعات به پردازنده نخواهد بود. پس مشکل اساسی زمانی به وجود می آید که سرعت هارد و پردازنده با یکدیگر مطابقت نداشته و کندی عملکرد ها در رساندن اطلاعات به پردازنده سبب افت سرعت پردازنده و اتلاف انرژی خواهد شد. پردازنده یا CPU چیست؟

کاربرد رم چیست ؟

برای رفع مشکل عدم تطابق سرعت میان پردازنده و هارد، بایستی یک حافظه پر سرعت در میان هارد و پردازنده تعبیه شود. این حافظه، RAM نام دارد. پس در پاسخ به سوال کاربرد رم چیست میتوان گفت که رم واسط میان هارد و پردازنده میباشد که بلافاصله پس از کلیک بر روی یک نرم افزار، اطلاعات حیاتی آن نرم افزار به رم سیستم منتقل میشوند. حال رم میتواند با سرعتی بسیار بالاتر از هارد، اطلاعات را به دست پردازنده برساند.

دلیل استفاده نرم افزار ها از رم چیست ؟

هر نرم افزاری برای اجرا شدن در سیستم بایستی ابتدا توسط CPU پردازش شود. پس تمامی نرم افزار ها باید کد های حیاتی خود برای اجرا شدن را به پردازنده ارسال کنند. از آنجایی که تمامی نرم افزار ها در هارد سیستم نصب میشوند، پس همه آنها برای اجرا شدن به RAM نیاز دارند. این بدین منظور خواهد بود که هر نرم افزاری برای اجرا شدن، ابتدا کد های حیاتی خود را به RAM خواهد فرستاد و سپس رم این کد ها را برای پردازش به CPU منتقل میکند.

علت عدم نصب کامل نرم افزار ها در رم چیست ؟

پیش تر گفتیم رم به معنای حافظه ای با دسترسی تصادفی میباشد. یکی از مهم ترین شاخصه های رم، فرار بودن آن است. فرار بودن به معنای خالی شدن اطلاعات داخل رم پس از خاموش کردن سیستم میباشد. به علت گران قیمت بودن حافظه رم، امکان استفاده از RAM هایی با حجم بسیار بالا برای ذخیره سازی دائمی اطلاعات وجود ندارد. بنابراین اطلاعات درون رم مادامی که سیستم روشن باشد قابل دسترس هستند.

به محض خاموش شدن سیستم و قطع برق، اطلاعات درون RAM از بین خواهند رفت. همچنین اگر نرم افزاری که در حال اجرا میباشد را متوقف کنیم، اطلاعات مربوط به آن نرم افزار از حافظه رم پاک خواهد شد. این پاکسازی و تخلیه اطلاعات به دلیل حجم محدود RAM میباشد؛ بدین منظور که سیستم عامل برای مدیریت درست منابع و کم نیاوردن رم در جهت اجرای نرم افزار های جدید تر، اطلاعات بلا استفاده را از درون رم پاکسازی میکند.

سیستم ما از چه میزان رم استفاده میکند ؟

برای فهمیدن این موضوع که سیستم شما دارای چه میزان رم میباشد میتوانید با توجه به سیستم عامل خود، از نرم افزار های مختلفی استفاده کنید. به عنوان مثال چنانچه از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنید میتوانید از نرم افزار CPU-Z و چنانچه از سیستم عامل اندروید استفاده میکنید، میتوانید از نرم افزار CPU-X استفاده کنید. این نرم افزار ها مشخصات سخت افزاری سیستم شما را در سیستم عامل های اندروید و ویندوز نمایش میدهند.

در ویندوز برای فهمیدن اینکه چه میزان از رم شما در حال استفاده است، میتوانید از Task Manager سیستم عامل ویندوز استفاده کنید. کافیست در پایین ویندوز خود، بر روی نوار وظیفه ویندوز کلیک راست کرده و گزینه Task Manager را انتخاب کنید. حال کافیست به تب Performance رفته تا اطلاعات Memory خود را ببینید و بفهمید که چه میزان از رم سیستم شما در حال استفاده میباشد.

دلیل اشغال بودن همیشگی مقداری از رم چیست ؟

تا اینجا فهمیدیم که هر نرم افزاری برای اجرا شدن از رم سیستم استفاده میکند. سوال اینجاست که پس از روشن کردن سیستم و قبل از اجرای هر نرم افزاری، دلیل اشغال بودن مقداری از رم چیست ؟ پاسخ این سوال در مقاله سیستم عامل چیست؟ به صورت کامل پوشش داده شده است. سیستم عامل خود مجموعه ای از نرم افزار ها میباشد. پس بلافاصله بعد از روشن شدن سیستم و اجرای سیستم عامل، بخشی از رم به اشغال سیستم عامل در خواهد آمد.

میزان رم مورد نیاز هر سیستم :

اینکه سیستم شما به چه میزان حافظه رم نیاز دارد، بستگی به نوع استفاده شما از سیستم خواهد داشت. به عنوان مثال شخصی که صرفا از سیستم برای کار های روزمره و گشت و گذار در بستر اینترنت بهره میگیرد، با 4 گیگابایت رم هم خواهد توانست تمامی نیاز های خود را برطرف کند. اما شخصی که کار های گرافیکی معلولی در نرم افزار هایی مشابه فتوشاپ انجام میدهد، حداقل به 8 گیگابایت رم و کسی که بازی های سنگین اجرا میکند به 16 تا 32 گیگابایت رم نیاز خواهد داشت.

هرچند باید به شاخصه های دیگری نیز توجه کرد. به عنوان مثال وقتی شما یک بازی کامپیوتری را اجرا میکنید، بخش اعظمی از فشردگی های اجرای بازی بر روی دوش پردازنده گرافیکی میباشد. اگر پردازنده گرافیکی شما دارای رم کافی نباشد، اطلاعات مورد نیاز برای پردازش توسط پردازنده گرافیکی نیز در رم سیستم شما ذخیره سازی خواهند شد. در این شرایط میزان مورد نیاز سیستم به رم افزایش پیدا میکند.

RAM

نقش پردازنده مرکزی در پشتیبانی از رم چیست ؟

پردازنده مرکزی نقش بسزایی در پشتیبانی سیستم از رم خواهد داشت. در مقاله (پردازنده یا CPU چیست؟) فهمیدیم که پردازنده ها از دو نوع 32 بیتی و 64 بیتی میباشند. پردازنده های 32 بیتی تنها قادر به پشتیبانی از 4 گیگابایت رم خواهند بود. پس اگر سیستم شما به بیش از 4 گیگابایت رم نیاز دارد، پردازنده شما نیز بایستی از نوع 64 بیتی باشد. پس در یک سیستم کامپیوتری، همه قطعات سخت افزاری به هم مرتبط و مکمل یکدیگر هستند.

انواع حافظه RAM کدام اند ؟

به طور کلی دو نوع حافظه رم به نام های DRAM و SRAM وجود دارند. حافظه از نوع DRAM فضای کمتری اشغال کرده، ارزان تر بوده و سرعت پایین تری نسبت به نوع دیگر دارند. اما حافظه های SRAM فضای بیشتری اشغال کرده، گران تر بوده و سرعت بالاتری دارند. معمولا حافظه های با سرعت بالاتر، از حجم کمتری برخوردار میباشند. همانند حافظه RAM که حجم بسیار کمتری نسبت به هارد سیستم دارد.

کاربرد DRAM و SRAM در کجاست ؟

حافظه SRAM به دلیل فضای زیاد اشغالی و هزینه های بالا، به عنوان حافظه اصلی سیستم یا همان RAM خودمان مورد استفاده قرار نمیگیرد. پس برای ساختن حافظه RAM از نوع DRAM که هزینه کمتری دارد استفاده میکنند. اما حافظه های SRAM نیز بدون کاربرد نبوده و از آنها برای ساختن حافظه های کوچکی به نام ثبات استفاده میکنند. ثبات ها چند مگابایتی یا کیلوبایتی بوده و در نزدیکی پردازنده مورد استفاده قرار میگیرند. 

اهمیت نسل بندی در رم چیست ؟

ممکن است بر روی رم سیستم خود، عباراتی تحت عنوان DDR3, DDR4 یا DDR5 را مشاهده کرده باشید. اهمیت این اعداد در جلوی نام رم چیست ؟ این اعداد نوع نسل رم را مشخص میکنند. بدین منظور که نوع DDR5 قطعا از نسل DDR3 جدیدتر، بهینه تر و سریع تر خواهد بود. البته هنگام خریدن حافظه رم بایستی به این موضوع دقت داشت که مادربرد سیستم شما از تمامی نسل های رم پشتیبانی نمیکند. پس ابتدا نسل مورد پشتیبانی مادربرد سیستم در اولویت خواهد بود.

اهمیت اعداد با واحد هرتز در رم چیست ؟

اگر در سایتی مانند دیجی کالا به جستوجوی رم بپردازید، با اعدادی رو به رو خواهید شد که جلوی نام حافظه رم قرار گرفته اند. به عنوان مثال DDR4 2666MHz که در این نام، عدد 2666 نشان دهنده سرعت انتقال داده ها به پردازنده میباشد. خوب قطعا بالاتر بودن این عدد میتواند موجب افزایش سرعت سیستم ما شود. منتهی قبل از خریدن یک رم با فرکانس کاری بالاتر، باید به این نکته توجه داشت که مادربرد سیستم از چه بازه ای پشتیبانی میکند. 

چکیده مطلب رم چیست :

در مقاله “رم چیست” فهمیدیم که حافظه رم حافظه ای با سرعت بسیار بالاتر از هارد سیستم میباشد که به منظور متعادل سازی سرعت پردازنده و هارد، میان این دو قرار میگیرد. RAM حافظه ای فرار است که به محض خاموش شدن سیستم، اطلاعات آن از بین خواهند رفت. تمامی نرم افزار ها برای اجرا شدن از این حافظه استفاده کرده و عملیات خواندن و نوشتن بر روی رم را انجام میدهند. رم ها به دلیل تکنولوژی پیشرفته و هزینه بالا، در ظرفیت های بسیار کمتر نسبت به هارد سیستم تولید و عرضه میشوند. حتی سیستم عامل هم برای اجرا شدن از رم استفاده کرده و فضای رم را اشغال میکند.

خوب امیدوارم که حال دلتون خوب باشه.

به امید روزای بهتر…

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *